100.000 lichtgevende ballonnen sieren Covent Garden Market in Londen. Om het in levende lijve te zien moet je er snel bij zijn, de installatie is er nog tot 27 september. Voor wie niet meer in Londen komt voor die tijd, laat je inspireren door onderstaande foto’s:

heartbeat-1

heartbeat-2

De installatie, genaamd Heartbeat, is van de hand van de Franse kunstenaar en fotograaf Charles Pétillion. Het vormt een onderdeel van het London Design Festival.

Pétillion staat bekend om zijn gebruik van witte ballonnen die ongebruikelijke plekken vullen, ten behoeve van zijn fotoserie genaamd Invasions. Deze installatie in Covent Garden is veruit zijn grootste tot nu toe en ook de eerste die live te bewonderen is. De overige plekken waren enkel geënsceneerd voor de foto, waarbij hij vaak de vraag kreeg of ze waren bewerkt met bv. Photoshop. Niet dus, zoals hij hiermee overtuigend laat zien.

heartbeat-3

20 mensen zijn 5 dagen en 4 nachten bezig geweest om alle ballonnen op te blazen en op te hangen.

Pétillion’s balloninvasies zijn metaforen met als doel ons op een andere manier te laten kijken naar de dingen waar we dagelijks langskomen zonder ze nog echt te zien. Dat past natuurlijk perfect in mijn straatje, het vormt voor mij vaak een uitgangspunt van een ontwerp en/of concept. Hij wil een brug slaan tussen heden en verleden, laten zien dat deze plek nog steeds een kloppend hart heeft.

heartbeat-4

De installatie heeft een surrealistisch, maar toch subtiel, fragiel karakter. Vooral zijn andere foto’s uit de serie Invasions hebben iets mysterieus over zich, het heeft iets vervreemdends.

mutation

Invasion-Mutation-foto Charles Pétillion

Vervreemding, surrealistisch, fragiel, anders kijken; je snapt het al, ik houd ervan! In één woord: prachtig! Meer zien van Charles Pétillion?