Er gebeurt veel op het gebied van 3D printen. We kunnen steeds preciezer printen, groter, meer materialen, de mogelijkheden lijken vrijwel onbegrensd.

Blade bijvoorbeeld is de snelste geprinte auto tot nu toe, van 0 naar 100 in 2 seconden, 700PK. Gemaakt van aluminium en carbon fiber. Het printen zorgt verder voor een milieuvriendelijker en minder kostbaar fabricageproces. Even ter vergelijk, de Porsche 911 turbo gaat van 0 naar 100 in 3,1 seconden..De materialen waaruit Blade is opgebouwd zijn lichtgewicht, wat hem een behoorlijk snelheidsvoordeel geeft.

3dprint-auto-blade

Groots printen is ook het doel van ontwerpbureau MX3D, in samenwerking met bouwgroep Heijmans willen zij een stalen brug over de Amsterdamse grachten printen, op locatie zelfs. Het idee is om de printer op de ene oever te laten beginnen, om zich vervolgens al printend naar de andere kant te werken.

3dprint-brug

Het kan natuurlijk altijd nog ambitieuzer en groter, wat dacht je van het printen van een Amsterdams grachtenpand? Het is het doel van DUS architecten. Daarmee zijn ze inmiddels ook een eind op weg. Het terrein waarop het pand wordt geprint is verworden tot open expo, waar je rondleidingen kunt volgen of ruimte kunt huren. Twee grote printers, de KamerMakers, zijn hard aan het werk om het pand te voltooien.

KamerMaker

Het onderzoekstraject duurt drie jaar, ontwikkelingen zijn significant. Zo is de tweede KamerMaker al een stuk sneller en veel efficiƫnter dan de eerste. Meer info?

3dprint-grachtenpand

En wat dacht je van geprint eten?

In 2011 ging Barilla (Italiaanse pastafabrikant) een samenwerking aan met TNO Eindhoven voor het maken van een 3D pastaprinter. Deze is afgelopen mei daadwerkelijk gepresenteerd tijdens de EXPO2015 in Milaan.

3dprint-pasta

Vooralsnog bedoeld voor gebruik in restaurants, om vormen te kunnen printen die mensenhanden niet kunnen maken. Gasten kunnen ook zelf een vorm op een USB meenemen en zo gepersonaliseerde pasta bestellen. Leuk om te vertellen dat je zwanger bent bijvoorbeeld, een pasta van speentjes :-).

3D printers die chocolade kunnen printen zijn ook in de omloop, voor de meeste chocolatiers nog geen reden massaal over te stappen; doordat de printer laagje voor laagje print drogen de lagen te snel, wat ten koste gaat van de kwaliteit en de glans.

3dprint-chocola

Geen probleem voor Albert HeijnXL Eindhoven, een laagje volstaat immers, zij hebben sinds kort een printer staan bij de taarten, zodat je een eigen boodschap in chocola op je taart kan printen. Als de pilot een succes is volgen er meer vestigingen.

3dprint-taart

Mmmmm dat geeft werken in een copyshop ineens een heel nieuwe dimensie..