Elk jaar neem ik me voor om meerdere dagen naar DDW in Eindhoven (22 t/m 30 okt) te gaan, maar meestal draait het erop uit dat het één dag wordt, die ik dan wel ten volle wil benutten natuurlijk. Zo ook dit jaar. Eigenlijk heb ik altijd twee vaste onderdelen; de Graduation Show en het Klokgebouw. Hier plan ik dan een aantal (oké zoveel mogelijk) exposities omheen. Mocht je nou net als ik maar een dag hebben, maar door de bomen het bos niet meer zien; waar moet je heen en wanneer??, kun je gewoon onderstaand program meenemen en volgen. Note: ik heb een fiets mee om snel van de ene naar de andere locatie te gaan.

  1. Start bij de Effenaar, expositie Beyond…. begint als een van de eersten, zorg dat je om 10 uur voor de deur staat :). Over virtual en augmented reality.
  2. Vanaf 11 uur kun je terecht bij VDMA, voor de expositie van Maarten Baas: “Maarten Baas makes time”. Deze top ontwerper ken je misschien van zijn verbrande stoelen, of zijn meubilair van klei, altijd verrassend, dus ik hoop hier ook zeker verrast te worden.
  3. Om 12.30 schuif ik bij De Kazerne aan tafel om te lunchen, en direct een aantal exposities mee te pakken die zich hier bevinden. Reserveren is wellicht wel handig.
  4. Rond 13.30 probeer ik bij De Witte Dame te zijn, waar je de Graduation Show van de Design Academy (DAE) vindt. Op de eerste zaterdag is deze pas om 13u open, andere dagen eerder, dus in alle gevallen red je dat prima. Er zijn 171 afgestudeerden, dus tenzij je supersnel informatie tot je kunt nemen zonder uitgeput te raken, raad ik je aan alleen stil te blijven staan bij die projecten die je direct aanspreken en daar meer over te weten te komen. Je krijgt toch niet alles mee, en gelukkig is dit een van de shows waarover je de komende maanden in allerlei blogs en woontijdschriften veel zult lezen. De interessante projecten krijg je dus hoe dan ook wel mee.
  5. Op naar Strijp S. De laatste drie onderdelen van het programma bevinden zich hier, dus het fietsen heb je nu zo goed als gehad. Ik probeer er tussen half 4 en 4 uur te zijn. Eerst naar het Klokgebouw. Ook hier geldt; je kunt hier prima een dag doorbrengen, dus je redt het niet om alles te zien. Zelfde strategie als bij DAE. Mind the Step van de TU lijkt me erg interessant.
  6. Als je rond 17u bij Microlab bent, kun je hier nog net een uurtje rondkijken, hij sluit om 18u. Hier vind je Manifestations – will the future design us?  De headline ‘dingen die je nooit hebt gezien en nooit meer gaat vergeten’ triggert mij enorm, dat kan ik niet laten lopen.
  7. Terug naar het Ketelhuisplein. Afhankelijk van welke dag je gaat is hier wellicht nog muziek. De meeste exposities zullen om 18u dicht gaan, maar in elk geval tot 19u kun je op het Ketelhuisplein terecht voor wat lekkers om de dag mee af te sluiten; poffertjesbieterballen, bio friet, hotdogs. Wel verdiend na een volle dag op volle toeren!

Fijne bijkomstigheid is dat Strijp een station heeft; Eindhoven Beukenlaan, zodat je, indien je per trein reist, hier alvast op kunt stappen. Verder; neem zo min mogelijk mee; ik zou zeggen: een bankpas en je telefoon voor foto’s. Laat je ook onderweg zo min mogelijk verleiden tot het meenemen van allerlei folders, maak er gewoon een foto van. Flesje water niet in je tas, bind deze aan je fiets, daar gaat vast niemand mee vandoor (dat water dan hè die fiets kan ik niet voor instaan ;). Een dunne jas aan, je fietst jezelf wel warm en binnen is het vaak zo warm dat je anders steeds met je dikke jas op de arm loopt…Zo’n bezoekje aan de Dutch Design Week klinkt zo als een hele operatie, maar je rug is je aan het einde van de dag dankbaar! GO! En veel plezier, laat je verwonderen.