Ga je komende week naar DDW 2015 in Eindhoven, dan mag je wel een aantal dagen reserveren wil je alles kunnen zien. De Dutch Design Week is de laatste jaren uitgegroeid tot hét design evenement in Nederland.

9 dagen lang, 100 verschillende locaties; de DDW biedt enorm veel inspiratie. Zoveel, dat een selectie vooraf een must is om niet compleet overrompeld huiswaarts te keren.

Om daarmee te helpen heb ik een aantal must sees op een rijtje gezet. Als je net als ik maar 1 dag kunt gaan, zou ik de hoogtepunten meepakken. Liefst ga je natuurlijk een paar dagen, dan raad ik je aan per dag een gebied te kiezen en lekker te struinen, je komt de mooiste dingen tegen. Laat je verrassen!

Maar goed, 1 dag is best heftig. Vooral niet lopen, er rijden auto’s tussen de locaties, je moet soms even wachten, maar het is het waard. Fiets meenemen is ook een goede optie!

Tip: blijf alleen stil staan bij wat je direct aanspreekt, het is best overweldigend. Je kunt onmogelijk in 1 dag alles in je opnemen, kies er dan liever een aantal uit die je rustig bekijkt en laat de rest zitten. Er wordt nog genoeg over geschreven naderhand.

1.Graduation Show van de Design Academy. Om een goed beeld te krijgen van de issues die momenteel leven doe je er goed aan een bezoek te brengen aan de Design Academy. Ontwerpers stellen zich vragen, in deze roerige tijden proberen zij nieuwe oplossingen te vinden voor problemen.

Door een bezoek krijg je een goed beeld van wat deze toekomstige generatie tot stand  brengt en wat er leeft.

Waar? deWitteDame, Emmasingel 14. Wanneer? Klik hier voor de openingstijden.

2.De Kazerne. Om heerlijk te eten en ondertussen exposities te bekijken. Waar? Paradijslaan 2-8. Wanneer? Elke dag van 11-00.

3.Sectie-C. Ben je geïnteresseerd in de totstandkoming van ontwerpen? Hier presenteren ruim 100 ontwerpers zich in hun ateliers en nemen je mee in de wording en belevingswereld van hun werk.

Autonome ontwerpers en kunstenaars; in Sectie-C regeert de vrijheid. Wat niet wil zeggen solistisch, hier werken mensen uit diverse disciplines samen aan nieuwe visies, producten en oplossingen.

Waar? Daalakkersweg 2-8. Wanneer? Elke dag van 12-21.

experiment

4.Het Klokgebouw. 82 exposanten, maak vooraf een selectie wat je niet wilt missen. Helemaal fijn: doe mee met de Trend Tour! Mijn selectie ziet er zo uit:

DDachaFairphoneSmart WorkwearMTic-designPlantation, Mind the StepZuiderzeelampCreating Change.

Waar? Strijp-S. Wanneer? Elke dag van 11-18.

station eindhoven

5.Muziek op het Ketelhuisplein. Als je net als ik visueel bent ingesteld is een bezoek aan de DDW best overweldigend, erg inspirerend maar ineens zit je ‘vol’. Goed om te weten dan dat je ook dit jaar de oren kunt plezieren; voor het eerst is de DDW uitgebreid met muziek.

Waar? Op diverse locaties in Eindhoven is muziek; ik zou einde van de middag stranden op het Ketelhuisplein. Je bent dan nl nog op Strijp en bent denk ik wel toe aan een rustmomentje. Kijk hier welke artiesten spelen. Wanneer? Elke dag, vanaf een uur of 16/16.30.

6.Pofferdory. Mini foodtruck waar ze poffertjes verkopen. Lekker bij een muziekje. Waar? Ketelhuisplein.

7.Agri meets design. Nu je er toch bent, loop even binnen bij Agri meets Design, waar boeren en ontwerpers samenwerken aan innovatie. Waar? Ketelhuisplein. Wanneer? Elke dag van 11-18.

8.Piet Hein Eek. Leuk om zijn werkplaats te zien en zijn (nieuwe) collecties. Daarbij heeft hij tijdens DDW diverse ontwerpers om zich heen verzameld, die in aangrenzende gebouwen hun werk tonen. Prima stukje om rustig doorheen te lopen, alles dicht bij elkaar.

Waar? Strijp-R. Wanneer? Elke dag van 10-21.

Sluit de dag af met lekker eten en/of, mocht je er nog fut voor hebben, The Closing Party; zaterdag 24 oktober. Je moet er wel tickets voor hebben, maar het is legendarisch.

Veel plezier komende week!