Afgelopen week vond de IKEA catalogus launch plaats; een van de meest gedrukte en gelezen uitgaven ter wereld :-). De catalogus is dit jaar van begin tot einde, van boom naar papier tot drukken, FSC gecertificeerd, een hele prestatie!

Ikea catalogus-2

Voor de launch werden drie dagen uitgetrokken, waarvan de eerste werd gereserveerd voor medewerkers, opdat zij als eerste op de hoogte waren. Daarvan was ik er 1, dus afgelopen dinsdag toog ik met een aantal collega’s naar Paviljoen Puur in Diemen. Wat een pracht locatie is dat.

Tussen de groene heuvels; het paviljoen zelf heeft een bijzondere architectuur en er rondom heen, op het terrein verspreid, staan bunkers en huisjes. Het geheel heeft wat onafgewerkt en ruws, precies waar ik zo van houd. Als je een keer een mooie fotolocatie zoekt zeker aan te raden.

fruitwater

pop-up store

Tijdens de presentatie over de catalogus werd ons de nieuwe merkpositionering van IKEA verteld: ‘aandacht maakt alles mooier’. Daar kun je het als ontwerper onmogelijk mee oneens zijn.

Ikea catalogus

Dit jaar ligt de focus op eten; ‘it starts with the food’, wat goed past binnen het huidige tijdsbeeld, waarin we met z’n allen steeds meer aandacht hebben voor wat we eten, waar dit vandaan komt en wat dit met ons doet. De keuken is ook allang niet meer de plek in huis waar alleen maar wordt gekookt, het is de plek van sociaal samenkomen.

In de bunkers en huisjes werden nieuwe collecties getoond. Zelf ben ik erg weg van de Sinnerlig collectie, ontworpen door Ilse Crawford. Van kurk, een duurzaam en warm materiaal. Doordat veel wijnflessen tegenwoordig een schroefdop hebben is er een overschot aan kurk, waardoor het is gelukt deze collectie tegen aantrekkelijke prijzen te produceren. Kijk, zo leer je nog eens wat ;-).

Sinnerlig-1

Sinnerlig

Sinnerlig-2

Sinnerlig

Sinnerlig-3

Sinnerlig

Ik werd ook bijzonder hebberig van de Hemsmak, Skogsta en Svärtan collectie. De Hemsmak collectie omvat diverse voorraadpotten en –flessen, Skogsta is een serie meubels uit Acacia hout, mooi blond hout met een duidelijke tekening (op de foto tafel t.b.v. workshop in plastic).

Hemsmak

Hemsmak

Skogsta

Skogsta

Svärtan laat nog een tijdje op zich wachten. Deze collectie is pas half volgend jaar verkrijgbaar, maar werd in Diemen alvast vertoond. Svärtan is Zweeds voor duisternis en kenmerkt zich dan ook door grijs-, wit- en zwarttinten. Geïnspireerd op texturen en structuren uit India, waar de collectie ook wordt geproduceerd, door gebruik te maken van traditionele technieken en natuurlijke materialen. De abstracte patronen zijn ontstaan tijdens een workshop met fashion studenten uit Delhi.

Svartan

Svartan

Verder nog een prachtig gedekte tafel met de Sittning collectie, een serie kinderspeelgoed genaamd Lattjo, (incl. een smartphone app) de Glödande collectie van de flamboyante modeontwerper Walter van Beirendonck, een pop-up store en diverse lekkere hapjes. En zon, dat hielp ook.

Sittning

Sittning

Lattjo

Lattjo

Glodande

Glodande

Het enige wat wellicht wat tegenviel was de workshop stadslandbouw, nu ben ik met Crop-up zelf bezig met een project over stadslandbouw dus ik dacht natuurlijk: ‘kom maar op met die workshop!’

Dat bleek nogal easy, je gooit een tablet in een beker of blikje, water erbij, er ontstaat aarde, daarop leg je een soort pad met zaadjes er al in, keurig op de juiste afstand, beetje aarde erop, klaar. Dat was nogal makkelijk…dus eigenlijk moet ik zeggen, dat viel niet tegen, maar nogal mee. Echt, dit lukt iedereen. Aan de slag zou ik zeggen.