In de Amsterdamse galerie From Africa with Love vind je werk van uiteenlopende eigentijdse Zuid-Afrikaanse ontwerpers. Opgericht door Mariette de Haan, gesitueerd aan de Brouwersgracht. Open op afspraak, daarnaast zijn de producten verkrijgbaar via dealers, meer info vind je hier.

Je vindt er onder andere werk van Magpie Art Collective, in 1998 opgericht door Scott Hart en Shane Petzer, in 2006 uitgebreid met Sean Daniel en Richard Panaino. Gevestigd in Barrydale, Zuid-Afrika. Een aantal jaar geleden kwam ik in een tijdschrift een van hun kroonluchters tegen, gemaakt uit afval, ik had de naam van de ontwerper niet onthouden en heb wat afgezocht. Ineens kwam ik deze onlangs tegen bij Magpie, ik bleek niet de enige te zijn die ervan onder de indruk was geraakt; er blijken er twee in het Witte Huis te hangen, in de privévertrekken van de Obama’s.

Magpie_1

Magpie verbindt kunst en design met sociaal ondernemerschap, rekening houdend met het milieu. In hun werk gebruiken ze dan ook vaak hergebruikte en gevonden of gerecyclede elementen.

Magpie_2

Magpie_3

Shane Petzer verwoordt het prachtig: ‘Woorden als recycling, upcycling, repurposing mogen modieus klinken: in wezen zijn het stokoude Afrikaanse begrippen. Het besef dat je dingen die je ontwerpt ook gaat gebruiken, is diep geworteld. Ons idee van esthetiek was altijd al gekoppeld aan functionaliteit.’

Magpie_5

Magpie_4

Op de hoogte blijven van nieuw werk? Like Magpie op Facebook!